dimecres, 13 de febrer del 2013

Adéu a Al Tall

El grup de folk valencià s'acomiada després de 38 anys


El BarnaSants acollirà demà dijous el darrer concert d'Al Tall a Catalunya. Serà a la sala Pau Casals de l'Auditori de Barcelona, a les 21h, en una cita programada conjuntament amb el festival Tradicionàrius. El recital, que es titula Al Tall per sempre, servirà per repassar la trajectòria del conjunt al llarg de les gairebé quatre dècades de carrera artística. Els veterans músics estaran acompanyats d'un bon grapat d'amics que actuaran amb ells: des de Miquel Gil, exmembre de la formació, i Jaume Arnella fins a Xavi Sarrià i Miquel Gironès d'Obrint Pas, passant per Francesc Ribera Titot, Isidor Marí o Jordi Fàbregas, entre molts d'altres. La vetllada promet ser una gran festa plena de sorpreses i d'emocions, en la que els artistes podran donar les gràcies al públic i el públic podrà agrair als artistes les dècades de música. 

La xarxa ha bullit per acomiadar i retre homenatge a Al Tall
"Hem estat fidels a les esperances que molts van posar en el nostre treball i al compromís amb la música i la cultura del nostre país. Per això, podem estar satisfets de dir-vos adéu per haver compartit amb vosaltres esta passió i la nostra vida." Am aquestes paraules Al Tall va anunciar l'octubre passat que es retiraven definitivament dels escenaris. En el comunicat en què feien pública la seva dissolució ja deixaven entreveure la possibilitat d'organitzar un concert de comiat. Aquest any passat el grup de folk de València ha estat guardonat amb el Premi Ovidi d'Honor, uns mesos abans de l'anunci de l'adéu.

Alguns artistes que també podem trobar al cartell del BarnaSants han manifestat el seu lament per l'adéu. "Al Tall és un referent, un grup que ja és història viva. Ha contribuït a difondre i rellançar la nostra música tradicional per apropar-la al poble vestint-la de temàtiques actuals. Ens ha ajudat a alliberar-nos de complexos, a trencar amb la narrativa oficial, a reconstruir el nostre orgull amb cançons que ja són himnes col·lectius", destaca Xavi Sarrià, d'Obrint Pas. Pau Alabajos, un dels nous joves artistes valencians, assegura que "van modernitzar la música d'arrel fent seua l'herència popular valenciana amb lletres que parlaven dels conflictes a casa nostra. Es van convertir en els renovadors del folk. El seu compromís cívic, social i polític és inqüestionable". "El meu agraïment a Al Tall és etern", confessa el cantautor d'Alzira Joan Amèric. I afegeix: "Formen part de la banda sonora de la meua formació com a persona i com a músic".

El 1975 Vicent Torrent, Miquel Gil, Manolo Lledó i Manolo Miralles van fundar el grup Al Tall. Des d'aleshores, i després d'uns quants canvis a la formació, han editat 16 discos i presumeixen de més de mil actuacions en directe arreu del món. Al Tall s'ha caracteritzat per utilitzar la música tradicional per fer arribar lletres ben actuals que radiografien la societat valenciana de les últimes dècades. Pel camí han deixat himnes com El cant dels maulets o Tio Canya

Guillem Jané Casals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada