dimarts, 19 de febrer del 2013

Joanjo Bosk repeteix a Barcelona

Després d'actuar a la Maternitat d'Elna, avui presenta el seu nou treball a La Seca Espai Brossa


Foto: Mònica Quintana
Cançó per Elna (Música Intuïtiva, 2012) és l'últim àlbum de Joanjo Bosk, que conté només cinc temes, tots compostos per ell mateix. "És un disc curt", diu, "on interpreto, escric cançons i adapto poesia. És a dir, és la suma de tot el que he fet fins ara, i sento que aporto a la cançó el deix rocker i mediterrani al qual no vull renunciar". El cantautor empordanès reconeix en el nou treball una "motivació ideològica, humanista i personal".

El minidisc està inspirat en el llibre La Maternitat d'Elna (Ara Llibres, 2005)de l'historiadora i escriptora Assumpta Montellà.  "El llibre em va entusiasmar. Als anys 90 ja havia tingut contacte amb exiliats anarquistes de Perpinyà i Tolosa", confessa Bosk. El cantautor figuerenc va tenir la oportunitat de presentar les seves cançons el dissabte passat, 16 de febrer, al castell de Bardou, a la localitat rossellonesa d'Elna. Del 1939 al 1944 l'infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va acollir al castell dones embarassades i nadons que fugien de l'Espanya franquista. El centre acaba de reobrir les portes al públic per convertir-se en un espai dedicat a la memòria històrica.

L'any 2010 Bosk ja va actuar a la mateixa Maternitat d'Elna en un homenatge a Eidenbenz, fundadora i ànima de la maternitat. Va ser llavors quan va decidir tirar endavant el projecte. "La història de la retirada republicana és un drama ple de desgràcies i injustícies i vaig pensar que seria bo destacar aquesta història d'amor i solidaritat, una història de dones i infants que s'aferraven a la vida i la llibertat lluny de casa", explica Bosk. El disc ha comptat amb el suport de l'Ajuntament d'Elna ("m'ha ajudat i encoratjat en tot moment"), del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i del Museu Memorial de l'Exili.

Avui Bosk repeteix actuació, en aquest cas a Barcelona, a l'escenari de La Seca Espai Brossa. El concert serà a les 21h a la Sala Joan Brossa i l'entrada val 16€. Tant el recital de dissabte passat com el concert d'avui s'emmarquen en el Barnasants, fet que fa que Bosk dobli la seva participació al festival de cançó d'autor.


Cançó per Elna, el tema que obre el disc i que li dóna el nom:


Guillem Jané Casals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada